Almere: te ongeduldig in topsportambitie?

Almere wil, met een hypermorderne schaatsbaan een topsport naar de stad halen. In deze reportage van Eenvandaag worden de iedere keer te hoge ambities van Almere nog eens aangehaald.

sitestat
Het Icedome kreeg onlangs in een uitgelekt rapport van de KNSB en NOC*NSF de voorkeur  boven een nieuw Thialf in Heerenveen en het TranSportium in Zoetermeer, maar een definitieve beslissing valt, na grote commotie, pas in augustus.

Toch presenteert Icedome Almere maandag gewoon haar plan. Daarbij zullen ‘belangrijke mededelingen’ worden gedaan.

De gemeente heeft zich al eerder verslikt in een project om topsport naar de stad te halen. In het midden van de jaren negentig wilde Almere ook topsport in de stad te bevorderen. Naast volleybal en basketbal wilde het bestuur een Betaald Voetbal Organisatie in de stad hebben. Er werd een stichting (OmniworldSport & Marketing) opgericht en de gemeente richtte NV Sportcomplex Almere op om uitwerking te geven aan de plannen om diverse topsporten onder één dak te hebben.

Na 2002 was het alweer gedaan met die ambitie: Almere distantieerde zich van de plannen voor betaald voetbal en de NV Sportcomplex werd ontmanteld.. De plannen mochten niet gerealiseerd worden met behulp van gemeenschapsgeld, Omniworld draaide uit op een mislukking.

Wat is nu wijsheid voor een stad als Almere? De gemeente betaalt dit keer niets mee, maar is dit initiatief dan niet bij voorbaat kansloos? Kan een topsport bestaan in een stad zonder steun en draagvlak van de bevolking?

Published by