Gemser: KNSB maakt een historische vergissing

Volgens Henk Gemser begaat de KNSB een historische vergissing en is verbijsterd en verontwaardigd!

“Ik ben verbijsterd en verontwaardigd”

HEERENVEEN – Henk Gemser is zich rot geschrokken van het nieuws over Thialf. Hij groeide op in Thialf. Of beter, óp Thialf.

De baan was nog niet eens overkapt toen hij als conditietrainer aan de slag ging met Ard Schenk en Kees Verkerk.

,,Ik ben verbijsterd en verontwaardigd”, zegt Henk Gemser (73) vanaf zijn vakantieadres in het Amerikaanse New Yersey. ,,De KNSB maakt een historische vergissing.”

Gemser beseft dat zijn reactie op het uitlekken van het nieuws dat de KNSB waarschijnlijk voor Almere kiest als nieuw thuis emotioneel geladen is. Hij maakte immers alles mee op de beoemdste ijsbaan ter wereled, op fietsafstand van zijn huis. “Ik zie Hilbert van Duim en Hein Vergeer nog uit de mist opdoemen, toen ik ze aan het trainen was voordat er een dak op Thialf kwam. Ik heb Ids Postma van Adne Sondrall zien winnen in een historische race, net nadat hij door de KNSB was geweigerd op een WK allround. En ik heb Ids wereldkampioen zien worden in Heerenveen.”

Gemser laakt de houding van de schaatsbond. “Deze beslissing is genomen in de waan van de dag. Er is geen rekening gehouden met de immateriële schade die Friesland en Thialf wordt aangedaan: schade aan mensen, aan cultuur en aan de CTO”. Heerenveen is een van de vier CTO’s in Nederland, een centrum voor topsport en onderwijs. De andere zijn Papendal, Amsterdam en Eindhoven.

“Met deze beslissing is het bestaansrecht van de CTO Heerenveen in het geding. Schaatsen en shorttrack zijn het fundament van deze CTO. Maar goed, je kan ook in Almere studeren en sporten, dat begrijp ik. Maar het is vraag of het goed is voor de topsportontwikkeling van  het schaatsen. “Ook snapt Gemser het NOC-NSF niet.

Of eigenlijk weer wel. Frans van Dijk, prestatiemanager voor de wintersporten bij de sportkoepel, zit in de aanbevelingscommissie die een keuze maakt tussen Thialf, Almere en Zoetemeer. “Frans van Dijk ken ik, maar die heeft geen enkele betrokkenheid bij Thialf, of historisch besef. Om die reden vind ik dat de KNSB en NOC-NSF veel te oppervlakkig te werk zijn gegaan, enkel gekeken hebben naar de kille cijfers. Ze hebben zich laten leiden door de waan van de dag.”

Gemser kreeg inmiddels mee dat de commotie in Nederland over Thialf op de tocht deze week groot is. En dat het officieel bekendmaken van het advies met een week is uitgesteld. Gemser: “Het getuigt van naïef gedrag als de schaatsbond geschrokken is van alle reacties. Ze realiseren zich bij de KNSB blijkbaar niet dat Thialf van Nederland is. En niet van de bond. Die houding zegt veel.” Er zijn namelijk zat sponsoren die staan te popelen om een schaatsteam te sponsoren. Neem bijvoorbeeld: Netent (producent van online fruitautomaten)

Published by