Sven Kramer op de bres voor Thialf

Schaatser Sven Kramer hoopt dat Thialf in Heerenveen toch het middelpunt van de Nederlandse schaatssport blijft. Op Twitter schrijft hij: “Gelukkig is besluit over schaatshal nog slechts een advies en niet definitief. Schaatsmekka moet Thialf blijven!

Almere

Gisteren bleek dat de selectiecommissie van de KNSB en NOC*NSF de voorkeur geeft aan een nieuwe ijsbaan in Almere. Daar moeten straks alle belangrijke wedstrijden worden verreden. Ook komen er veel trainingsfaciliteiten.

Kramer, die zelf in Heerenveen woont, is daar niet gelukkig mee. Dat is vooral om emotionele redenen, bleek gisteravond in NOS Langs de Lijn op Radio 1. “Ik ben natuurlijk een kind van Thialf”, zei hij. “Ik ben hier opgegroeid en ik zou hier graag blijven schaatsen.”

Uiteindelijk vindt Kramer het vooral belangrijk dat er een “hypermoderne ijsbaan” komt, met betere faciliteiten dan het oude Thialf. “En als die in Almere komt, dan ben ik er ook heel blij mee.”

Verbaasd

In Langs de Lijn zei schaatscoach Jac Orie dat hij in eerste instantie verbaasd was over de keuze voor Almere. “Ik had gedacht dat het Thialf zou zijn, want er zit toch wel veel folklore in Thialf.”

Orie heeft wel begrip voor het advies van de selectiecommissie. Hij wijst erop dat Almere voor schaatsliefhebbers uit de Randstad veel beter bereikbaar is. Net als Kramer zegt hij dat het uiteindelijk om de faciliteiten gaat. “Voor het schaatsen is het een stap voorwaarts.”

Emoties

Op Twitter overheersen de emotionele reacties. Iemand uit Akkrum schrijft: “Schaatstempel in Almere? Kom op Friezen, dat litte wy dochs net gewurre? Of laten we voortaan de Elfstedentocht in Limburg rijden?”

Een inwoner van Heerenveen gaat nog wat verder: “Ok. Thialf naar Almere, dan het Binnenhof naar Veendam, het Vondelpark naar Venlo, de Dom naar Zierikzee en de Deltawerken naar Enschede. Deal?”

Volgens een vrouw uit Groningen wordt het niets met het schaatsstadion in Almere. “Het succes van Thialf komt grotendeels door enorme know-how en tomeloze inzet van een leger aan vrijwilligers, die kun je niet verhuizen!!!”, schrijft zij.

Facebook

Een compromisvoorstel komt uit Almere. “Als we dat ding in Almere nou ook gewoon Thialf noemen, is iedereen dan tevreden?”

Op Facebook zijn fans van Thialf gisteren de pagina ‘Thialf moet blijven’ begonnen. Het loopt nog niet storm met de steunbetuigingen. Aan het begin van de nacht had de pagina 331 ‘likes’ verzameld.

Published by